Gündem

Moriwaki, “4 Bölgede Deprem Olabilir”

İstanbul Silivri açıklarında dün meydana gelen, 13 saniye süren ve 6.2 büyüklüğünde kaydedilen deprem, büyük bir endişeye yol açtı. Depremin ardından Japon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, Türkiye’deki deprem riski ile ilgili açıklamalarda bulunarak, bu yıl depremlerin sıklığının artabileceğini belirtti. Moriwaki, özellikle Türkiye’deki dört bölgeye dikkat çekerek, bu bölgelerin olası büyük depremler açısından risk taşıdığını vurguladı.

Moriwaki’nin açıklamalarına göre, Kuzey Anadolu Fay Hattı (KAF) dünyanın en büyük ve en aktif fay hatlarından birisi olup, birçok ülkeden geçmektedir. Bu fay hattı, Endonezya’dan başlayarak, Myanmar, Nepal ve Kuzey İran üzerinden geçer ve Türkiye’nin doğusunda yer alan çeşitli illeri etkileyerek Yunanistan’a kadar uzanır. Bu hat üzerindeki hareketlilik, büyük depremler için potansiyel oluşturuyor. Moriwaki, bu yıl KAF hattında meydana gelebilecek büyük depremler konusunda uyarılarda bulunarak, Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde bu risklerin daha yüksek olduğunu ifade etti.

“Endonezya’ya Kadar Uzanıyor”

Tarihe bakıldığında, bu fay hattı üzerinde büyük depremler geçmişte de meydana gelmiştir. Örneğin, 1999 yılında yaşanan Gölcük depremi, KAF hattının aktifliği konusunda ciddi bir hatırlatmadır. Ayrıca, 1912’de Tekirdağ civarında büyük bir deprem yaşanmış ve bu deprem, Çınarcık’a kadar uzanan 170 kilometrelik bir alanda kırılmalara neden olmuştur. Bu tür büyük sismik olaylar, bölgenin deprem riski altında olduğunun en önemli kanıtlarıdır.

Uzmanlar, Marmara Bölgesi’nin özellikle riskli olduğunu belirtiyor. Depremler, yer yüzeyinde büyük tahribatlar yaratabilir ve büyük şehirlerin yoğun nüfuslu alanları üzerindeki etkisi çok daha yıkıcı olabilir. Bu sebeple, Türkiye’deki fay hatlarının sürekli izlenmesi ve olası depremlere karşı hazırlık yapılması gerektiği vurgulanıyor. Moriwaki, depreme karşı alınacak tedbirlerin arttırılması gerektiğini ve hazırlıklı olmanın hayati önem taşıdığını sözlerine ekledi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu